Transportbandet som för ut borrmassorna ur tunneln

Nypremiär för tunnelborrningen

BÅSTAD. På fredagen var det första gången på åtta år som man borrade tunnel igen genom Hallandsåsen.
Sedan bygget stoppades i oktober 1997 har det inte drivits någon ny tunnel, men på fredagsmorgonen började den specialbyggda tunnelborrmaskinen att attackera berget inne i åsen.

Efter byggstoppet i samband med giftskandalen i oktober -97 har allt arbete gått ut på att sanera, täta och förbereda inför fortsättningen.  

Skanska-Vinci räknar med att under hösten successivt höja drivningstakten för att i januari nästa år klara av mellan tio och tolv meter per dygn.

Statliga Hallandsåskommittén anser att Banverket gjort tillräckligt för att kartlägga riskerna med det kemiska tätningsmedlet Cembinder innan det började användas vid tunnelbygget genom Hallandsåsen tidigare i år.

Kommittén anser att en rapport som entreprenören Skanska-Vinci lämnat har brister, men att det inte påverkat riskbedömningen som helhet.

Det var efter kritik från Banverkets dåvarande miljögranskare Björn Gillberg som Banverket begärde att Hallandsåskommittén skulle göra en granskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".