Försvunna gamla tar tid för Skånepolisen

SKÅNE. Varje dag anmäls ett par, tre personer försvinnanden i Skåne. Ofta är det äldre människor med demenssjukdomar. För det mesta hittas de försvunna ganska snabbt, men polisen lägger ner mycket resurser på letandet, och det leder till att annat får väljas bort.
De som irrar bort sig blir fler och fler. Under förra året gjordes 846 anmälningar i Skåne, en ökning med drygt 12 procent, jämfört med året innan. Tekniskt sett är det ett bekymmer att lyckas spåra försvunna äldre i dag. Trygghetslarmet, som en del personer har, fungerar bara så länge de är inomhus. Men på larmcentralen i Malmö håller man just nu på att utarbeta nya metoder för att kunna spåra försvunna äldre. Det senaste är att använda mobiltelefoner och gsm-nätet. Men tekniken har klara begränsningar, eftersom det krävs att sändaren är laddad, påslagen och att man alltid bär den med sig alltid.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".