MORD ÅHUS
Foto: Johan Nilsson/TT

Idag väntas domen i det misstänkta Åhusmordet

1:21 min

Idag väntas domen i det omtalade målet där en man i 30-årsåldern står åtalad misstänkt för mordet på sin sambo. Kvinnan hittades avliden i deras bostad i Åhus i våras.

  • I samtalet till 112 natten till den 10 april sa mannen att två maskerade personer attackerat både honom och hans flickvän – och hon klarade sig inte. När polisen kom till platsen greps mannen ganska snabbt misstänkt för brottet och han medgav senare i förhör att han ljugit om att två maskerade personer skulle ligga bakom.
  • Tre blodiga knivar hittades i en vit plastpåse, slängd i en container en bit ifrån bostaden. När åtalet kom, stod det klart att åklagaren tyckte att mannen borde fällas för mord för att han utsatt kvinnan för knivvåld som tog livet av henne. Hon hade många knivskador vid halsen och överkroppen, enligt förundersökningen, och blodanalyser visar att hon ska ha fått många av skadorna medan hon låg ner med en annan person sittandes grensle över sig.
  • Under rättegången menade försvarsadvokaten Björn Hurtig att mannen och kvinnan ska ha hamnat i bråk den aktuella kvällen, och att mannen i nödvärn ska ha slagit kvinnan i ansiktet och sedan huggit med kniven mot hennes hals en gång av misstag – men hans avsikt var inte at hon skulle mista livet.
  • Den misstänkte har fått genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, som visar att han inte led av någon psykisk störning vid tillfället. Därför yrkar åklagaren Martin Hansson på livstids fängelse för mannen. Försvaret begär att 30-åringen frikänns helt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista