Tingsrätten i Kristianstad, sal1 & 4
Tingsrätten i Kristianstad, sal1 & 4. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio

Långt fängelsestraff för 30-årig man – döms för mord i Åhus

1:15 min

Kristianstad tingsrätt har i dag dömt en man för mordet på kvinnan han levde ihop med till fängelse i 15 år och 10 månader.

  • Tingsrätten anser att det står klart att mannen skadat kvinnan så pass mycket att hon förblödde. Mannen har påstått att kvinnan angrep honom med kniv samt att han försvarade sig och handlade i nödvärn men tingsrätten bedömer att åklagaren lagt fram bevisning som talar emot detta. Det handlar bland annat om blodspår i den rättsmedicinska utredningen som inte stämmer överens med mannens version. Alltså tycker inte Kristianstad tingsrätt att mannen handlat i nödvärn utan med uppsåt att döda kvinnan.
  • Eftersom man anser att uppsåt fanns och att omständigheterna inte var förmildrande så döms mannen för mord och inte dråp. Mannen led inte vid tillfället av en psykisk störning och därför blir påföljden fängelse i 15 år och 10 månader. 
  • Mannens försvarsadvokat tänker överklaga tingsrättsdomen till hovrätten, säger han till P4 Kristianstad.
  • Det var i mitten av april som polisen larmades till en bostad i Åhus utanför Kristianstad. Det var mannen själv som ringde in och larmade. Initialt sa mannen att två personer med rånarluvor tagit sig in i bostaden och att en av dessa personer ska ha tagit livet av mannens sambo medan mannen själv blivit tvingad att åka bil tillsammans med den andra maskerade personen.
  • Detta medgav han i senare förhör var lögn. Han berättade istället att paret hamnat i bråk och att kvinnan då ska ha attackerat 30-åringen med kniv. Mannen ska då ha blivit tvungen att försvara sig själv men enligt egen utsago ska han bara ha utdelat ett knivhugg och ett slag och syftet hade inte varit att kvinnan skulle dö. 
  • Den 30-årige mannen har fått genomgå en rättspsykiatrisk undersökning och den visar att han inte var allvarligt psykiskt störd när gärningen ägde rum. Åklagaren menar att mannen handlat med uppsåt och att han bör dömas till livstids fängelse för mord. Försvaret ville att mannen skulle frikännas helt med hänvisning till att han handlat i nödvärn. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista