Äldreomsorg

Äldreboende i Perstorp ensamma i landet om digitalt hjälpmedel

2:08 min

Som det enda äldreboendet i landet så testar nu Österbo i Perstorps kommun en produkt som man hoppas ska minska antalet missade läkemedelsdoser hos de äldre.

  • Allt handlar om en knapp som man ska trycka på när man har gett den äldre sin medicin vilket sen registreras digitalt. Knapparna finns idag i tio rum på Österbo och testet ska vara fram till i oktober.
  • Satsningen är en del av projektet DIDEC – digital innovation for dementia care – där Perstorps kommun förra året fick nästa tre miljoner kronor från Europeiska regionalfonden för att utveckla demensvården.
  • Två av undersköterskorna på Österbo som redan har provat på att använda knapparna är Anne Svensson och Ingegerd Borggren. De är positiv till förändringen och tror att detta kommer underlätta för personalen, men det finns fortfarande utmaningar.

Det är det här med medicintiderna när man ska lägga in kanske nya tider så att man inte glömmer bort det eller det kan komma när man är på semester några dagar, så ska det komma in i systemet, så det är lite frågetecken.

Vad är DIDEC?

Testbädd DIDEC - digital innovation for dementia care - är en testmiljö där idéer, tjänster, metoder och produkter kan testas, valideras och utvecklas i en verklig vårdmiljö.

Enda kravet på idén, tjänsten, metoden eller produkten är att motivet bakom lösningen, och effekten av densamma i slutändan ska kunna mätas i höjd livskvalité för individer med kognitiv svikt till följd av en demenssjukdom.

Källa: Perstorps kommun

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.