Rådgivning

Djurhälsan är viktig i ett klimatsmart lantbruk

1:56 min

Djur som mår bra är en viktig del i ett klimatsmart och lönsamt lantbruk. Det menar rådgivarna bakom Klimatkollen, som tipsar lantbrukaren om hur gårdens klimatavtryck kan minska.

Djur som mår bra de växer bättre, de mjölkar bättre. Du får helt enkelt mer vara du kan sälja och mindre klimatpåverkan per enhet om du har bättre produktivitet. 

  • Lönsamhet är en viktig faktor för att ett jordbruk ska klara extremt väder som förra sommarens torka. Greppa näringens rådgivningstjänst Klimatkollen ger lantbrukaren tips om hur gårdens klimatavtryck kan minska samtidigt som lönsamheten kan öka.
  • I Sverige är det en uppåtgående trend för Klimatkollen. År 2016 gjordes 62 rådgivningar. 2017 hade antalet tillfällen ökat till 89 och förra året låg antalet på 114 rådgivningstillfällen. Wanås gods i Östra Göinge är ett lantbruk som har tagit hjälp av Klimatkollen.
  • Klimatkollen ges av Greppa näringen, som drivs i samarbete mellan Jordbruksverket, Lantbrukarnas riksförbund (LRF), länsstyrelserna och företag inom lantbruket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista