Essure

Efter granskningen av Essure – nu reagerar sjukvårdspolitikerna

1:50 min

P4 Kristianstads granskning av det kritiserade steriliseringsimplantatet Essure får sjukvårdspolitikerna att reagera. Nu vill de se skärpta rutiner för hur problem med medicintekniska produkter rapporteras in.

Det har redan gått ut ett direktiv från vår chefsläkare till all verksamhet om att skärpa upp sina rutiner. Precis som med läkemedel så måste vi så klart anmäla in när det är produkter som inte håller måttet."

  • Bara i Skåne har ett tiotal kvinnor tvingats operera bort steriliseringsimplantatet på grund av komplikationer och biverkningar. Men det här har inte rapporterats till Läkemedelsverket av Region Skåne, trots att det finns en anmälningsplikt.
  • Sara Svensson, regionråd för Vänsterpartiet i Region Skåne, vill se skärpta rutiner för hur biverkningar med medicintekniska produkter rapporteras in.
  • Enligt Gilbert Tribo, liberal ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, är en skärpning på gång. Han vill även ge Region Skånes metod- och prioriteringsråd ett tydligare uppdrag. Alla nya medicintekniska produkter ska prövas av rådet innan de börjar användas. 

Så fungerar Essure

Essure-inlägg
Inläggen placeras i kvinnans äggledare.

Essure är en permanent steriliseringsmetod för kvinnor. Metoden går ut på att läkaren placerar ett inlägg i varje äggledare via vagina och livmoderhals. Inläggen hindrar spermierna att nå äggen. 

Vid traditionell sterilisering av kvinnor klipps eller blockeras äggledarna. Detta görs genom titthålskirurgi. Essure-metoden kräver inga kirurgiska ingrepp. 

Essure blev av med sin CE-märkning i augusti 2017. Eftersom det inte fanns något marknadsförbud på de produkter som redan var ute på marknaden så fortsatte svenska sjukhus att använda Essure.

I februari 2019 fattade Läkemedelsverket och tillverkaren beslut om att ta bort Essure från den svenska marknaden och tillverkaren köper nu tillbaka de implantat som finns kvar hos svenska sjukhus.

Essure i Region Skåne

Centralsjukhuset i Kristianstad har genomfört flest steriliseringar med Essure inom Region Skåne.
Centralsjukhuset i Kristianstad har genomfört flest steriliseringar med Essure inom Region Skåne.

Inom Region Skåne har omkring 1000 kvinnor steriliserats med Essure-metoden.

Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK) har gjort omkring 700 steriliseringar med Essure-metoden sedan 2007. Ängelholms sjukhus och Lasarettet i Helsingborg har gjort 262 steriliseringar med Essure sedan 2014. 

Ett tiotal av dessa patienter har opererat bort sina inlägg på grund av biverkningar och komplikationer. 

Det är oklart hur många kvinnor som har fått biverkningar.

Källa: Region Skåne

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.