EU-valet 2019

Fördelningen av nyanlända har inte blivit mer rättvis

2:19 min

Anvisningslagen skulle avlasta vissa kommuner som tidigare fått ta emot många nyanlända. Men så har det inte blivit.

Det blir ju mer problematiskt för en liten kommun som Perstorp med drygt 7000 invånare; dels verksamhetsmässigt och sedan har vi ju ett ansvar för att de här personerna integreras i samhället.

Perstorp har, med hög arbetslöshet och få lediga bostäder, dåliga förutsättningar för att ta emot nyanlända och trots att komunen förra året blev anvisade noll personer kom ändå 99 nyanlända.

Anvisningslagen

  • Anvisningslagen innebär att alla kommuner är skyldiga att efter anvisning ta emot nyanlända för bosättning. Lagen trädde i kraft den 1 mars 2016.
  • Migrationsverkets prognos ligger till grund när regeringen beslutar om fördelning av nyanlända på länsnivå.
  • Länsstyrelserna i sin tur fastställer vilka kommuner som ska ta emot och hur många människor det då handlar om.
  • Antalet, länstalen och kommuntalen kommer att fastställas i förväg för ett år i taget. Genom att kommunerna får besked om kommuntal för kommande år i förväg har de möjlighet att planera för mottagandet.
  • Från det att ett beslut om anvisning är fattat kommer kommunen sedan ha upp till två månader på sig till dess att mottagande i kommunen ska ske.

Källa: regeringen.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista