Sport

Fler positiva än negativa till svenskt OS

2:11 min

Svenskarna är i dag mer positiva till ett OS och Paralympics i Sverige 2026, än för ett år sedan. Det visar en Novus-undersökning Sveriges Radio har låtit göra.

  • Nästan hälften av svenskarna, 47 procent, är positiva till OS. Det visar den Novus-undersökning Sveriges Radio låtit göra. Det är en ökning jämfört med förra årets undersökning då 34 procent uppgav att de var för att Sverige skulle söka OS. Och det är färre som är emot. För ett år sedan var det drygt hälften, 53 procent negativa till att Sverige skulle söka OS. Nu är 41 procent emot ett OS i Sverige.
  • Hållbarhet är en del av internationella olympiska kommittén, IOK:s krav när det gäller ansökningar. Till exempel att det inte byggs arenor som sedan inte utnyttjas. Så om det blir ett OS till Sverige skulle Stockholm vara huvudort, alpint kommer avgöras i Åre, rodel och bob i Sigulda i Lettland och backhoppning i Falun.
  • Det blir Stockholm/Åre eller italienska Milano som arrangerar vinter-OS och Paralympics 2026. Var det blir får vi veta den 24 juni när IOK, internationella olympiska kommittén presenterar sitt beslut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista