Rehabilitering

Hela reportaget: Därför skickar vårdcentraler få patienter på grön rehabilitering

5:06 min

Region Skåne erbjuder patienter med stressrelaterad psykisk ohälsa att vistas på en gård som en del av sin rehabilitering. Men gårdarna i nordöstra Skåne har inte tillräckligt många deltagare. Det finns många olika anledningar till att vårdcentralerna i Hässleholm skickar få patienter på grön rehabilitering.

Nej, det var ingen som berättade om det. Det var jag själv som tog upp det. De visste ju vad det var, men det var ingen som föreslog det.

  • När Helena Kihlberg blev sjukskriven var det ingen på hennes vårdcentral som berättade för henne att det fanns möjlighet att delta i grön rehabilitering.
  • Annelie Nilsson, verksamhetschef på Capio Göingekliniken i Hässleholm, menar att personalen behöver bli bättre på att påminna varandra om att metoden finns. Hittills har vårdcentralen remitterat fyra patienter till grön rehabilitering.
  • Vårdcentralen i Vinslöv har skickat ett tiotal patienter. I Vinslöv jobbar de mycket med hyrläkare och det kan vara en anledning till att det inte har blivit fler patienter. Vårdcentralen Solbrinken i Hässleholm har inte skickat en enda patient till grön rehabilitering.

Grön rehabilitering

Region Skåne erbjuder personer med stressrelaterad psykisk ohälsa möjlighet till rehabilitering i landsbygdsmiljö. Alla vårdcentraler och psykiatrimottagningar kan skicka sina patienter på naturunderstödd rehabilitering (NUR) som ett komplement till den medicinska behandlingen. Metoden baseras på forskning vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Region Skåne har erbjudit NUR sedan 2014 och har idag avtal med åtta verksamheter på landsbygden.

Budgeten för NUR är sju miljoner kronor per år sedan 2017. År 2017 användes 6,4 miljoner kronor och år 2018 användes 6,7 miljoner kronor av budgeten.

Källa: Region Skåne

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.