Sjukvård

Ökad användning av effektivt vaccin leder till brist

2:08 min

HPV-vaccin är effektivt mot livmoderhalscancer, visar en ny studie. Men efter att allt fler länder inför vaccinationsprogram råder nu brist på vaccinet.

Man får effekten bra mycket tydligare och bra mycket fortare om man vaccinerar fler åldersgrupper inte bara en enstaka åldersgrupp i skolan, utan lite bredare åtminstone upp till 18 års ålder. Då får man snabbt en så kallad befolkningsimmunitet där infektionen inte kan sprida sig vidare i befolkningen.

  • Humant papillomvirus-vaccin som ges till skolflickor för att skydda mot livmoderhalscancer är effektivt. Det visar den första större sammanställningen av vetenskapliga studier från 14 länder. Studien visar att cellförändringar och könsvårtor minskar kraftigt i länder som infört vaccinationsprogram mot HPV.
  • I medicintidskriften The Lancet visar forskarna att vaccinationsprogram med HPV-vaccin minskar såväl infektion som könsvårtor och cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. De visar också att effekten blir störst om man vaccinerar olika åldersgrupper, som till exempel i Sverige där flickor mellan 11 och 18 år erbjuds vaccin.
  • Ett hundratal länder har infört HPV-vaccination, och många fler är på väg. Och det är en av anledningarna till att det nu råder vaccinbrist på flera håll.