Rehabilitering

Lång väntan på att få arbetsträna efter grön rehabilitering

2:03 min

Det ska finnas en plan för en sjukskriven person som har deltagit i grön rehabilitering på landsbygden. Helena Kihlberg som är sjukskriven för utmattning fick ny energi av att vara på Änglarps lugn och var redo att börja arbetsträna. Men tre månader efter rehabiliteringen går hon fortfarande hemma.

Jag har velat komma i gång och arbetsträna, men Försäkringskassan får inte till det helt enkelt.

  • Helena Kihlberg avslutade sin åtta veckor långa rehabilitering på Änglarps lugn i mars. Då var hon redo att börja arbetsträna på LSS-boendet där hon jobbar och hennes läkare gjorde samma bedömning.
  • När rehabiliteringen pågår ska det hållas ett möte där sjukvården och Försäkringskassan kommer överens om en gemensam plan för hur deltagaren ska gå tillbaka till arbete. Men det har inte blivit något möte med Försäkringskassan för Helena Kihlbergs del.
  • Maja Bjarme, områdeschef för Försäkringskassan i nordöstra Skåne, menar att rutinerna brukar fungera och att det rör sig om ett olyckligt fall.

Grön rehabilitering

Region Skåne erbjuder personer med stressrelaterad psykisk ohälsa möjlighet till rehabilitering i landsbygdsmiljö. Alla vårdcentraler och psykiatrimottagningar kan skicka sina patienter på naturunderstödd rehabilitering (NUR) som ett komplement till den medicinska behandlingen. Metoden baseras på forskning vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Region Skåne har erbjudit NUR sedan 2014 och har idag avtal med åtta verksamheter på landsbygden.

Budgeten för NUR är sju miljoner kronor per år sedan 2017. År 2017 användes 6,4 miljoner kronor och år 2018 användes 6,7 miljoner kronor av budgeten.

Källa: Region Skåne

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.