Bipolär medicin

Bipolära kan få icke godkända mediciner

1:43 min

Litiumläkemedel som inte är godkända i Sverige får nu tillfälligt användas för att behandla patienter med bipolär sjukdom. Orsaken är bristen på Lithionit, det enda godkända litiumläkemedlet i Sverige.

  • Det är Läkemedelsverket som beviljat undantaget fram till 30 augusti. Maria Jafner är farmaceut och utredare där. Hon säger att syftet med dispensen är att underlätta både för patienter och vårdgivare.
  • Leveransen av det enda i Sverige godkända litiumläkemedlet Lithionit har kommit igång igen, men eftersom uppehåll i behandlingen är riskfyllt för patienter gör Läkemedelsverket undantag från sina regler för att säkerställa patienternas behandling.
  • Omkring 60 000 personer behandlas med läkemedlet Lithionit i Sverige. En av dem är Simone Gynnemo som också är förbundsordförande för riksförbundet Balans som stöttar personer med bland annat bipolär sjukdom. Hon tycker att situationen kunde ha undvikits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista