Lagstiftning

Forskare: Rökförbudet har fått omedelbar effekt

0:29 min

Försäljningen av nikotinläkemedel har ökat kraftigt sedan införandet av det nya rökförbudet. Fler har också sökt hjälp för att fimpa ciggen.Det verkar som att rökförbudet fått en omedelbar effekt, säger tobaksforskaren Tove Sohlberg.

Förbudet har ju funkat som ett rökstopp för de aktiva rökarna

  • Det har gått en dryg månad sedan askkopparna togs bort från borden på Sveriges uteserveringar och rökare förvisades ut på trottoarer, gatuhörn eller bänkar. De stora apotekskedjorna i Sverige har sett en ökning av försäljningen av nikotinläkemedel under juli i år.
  • Apoteket AB, som utgör ungefär en tredjedel av apoteksmarknaden i Sverige, ökade försäljningen med 12 procent jämfört med juli förra året. Även Apoteket Kronan, som står för ungefär 17 procent av apoteksmarknaden, har sett en ökad försäljning med åtta procent i juli i år, och Apoteksgruppen, med 191 apotek i Sverige, har också haft en positiv försäljningseffekt.
  • Antalet personer som hörde av sig till Sluta röka-linjen ökade även de i juli. "Vi ser en ökning av antal samtal på 24 procent under juli månad som möjligtvis kan tillskrivas till medvetenhet i befolkningen efter införande av den nya lagen", skriver rådgivaren Amanda Wedenborn i ett mejl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista