Forskning

Mängden gluten kopplas till tidig intolerans

2:13 min

Det finns ett tydligt samband mellan mängden gluten under dom första åren och risken för celiaki. Det visar en ny studie om hur glutenintolerans uppstår bland barn som bär på ärftliga anlag för sjukdomen.

Ju mer gluten du äter under de första fem levnadsåren, desto större är risken att du utvecklar celiaki, om du bär på någon av de riskgener som orsakar sjukdomen.

  • Den nya studien bygger på att över 400 000 barn har undersökts i Sverige, Finland, Tyskland och USA. Hos vart tjugonde barn hittade forskarna de riskgener för celiaki som de sökte efter, och det är de barnen med den ärftliga risken som har ingått i studien.
  • Enligt forskarna är det svårt att säga hur mycket gluten som är skadligt och vid vilken nivå, men det tycks vara så att om du överskrider två gram per dag så ökar risken, jämfört med dem som inte äter två gram per dag. 
  • Forskarna har inte studerat orsakssambandet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista