ISHOCKEY

Damkronornas besked: Vi strejkar

2:25 min

Sveriges damlandslag i ishockey har tillsammans författat en text där man meddelar att samtliga spelare bojkottar landslagssamlingen 15–19 augusti samt femnationersturneringen i Finland 20–25 augusti.

Damkronornas stjärnspelare Erika Grahm och Emma Nordin är två av dem som publicerat texten – med en motivering om varför de 43 spelarna som är kallade inte kommer att dyka upp – på Instagram.

Man skriver bland annat att en anledning är att spelarna förlorar pengar på att åka iväg på landslagsläger. Det handlar kort och gott om spelarnas förutsättningar.

Läs texten här.

Så här säger Klara Stenberg, spelarfackets talesperson, till Radiosporten:

– Saken gäller att förutsättningarna för damspelarna har försämrats och de känner att de inte kan prestera under rådande förutsättningar för landslagsspel och därför har de tackat nej till samlingen i morgon.

Hur går förhandlingarna med förbundet i den här frågan?

– Eftersom samlingen är i morgon och i dag finns det inget avtal om förlorad arbetsinkomst till exempel. Det lär väl inte hända något drastiskt i dag.

Så någon landslagssamling blir det inte i morgon?

– Nej det blir det inte.

Utskicket från spelarna säger också att om de inte får till ett avtal så blir det inget överhuvudtaget. I slutet av augusti är det en landslagsturnering. Är den i fara?

– Det kan jag inte uttala mig om, säger Klara Stenberg.

Radiosporten har sökt Ishockeyförbundet som än så länge avvaktar med att kommentera Damkrononornas aktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista