Försvunna barnen

Ingen letar efter de försvunna barnen från Perstorp

2:02 min

Ingen söker efter de fyra försvunna ensamkommande barnen i Perstorp. Detta trots att socialtjänsten i Perstorp  påstår att barnen, som är mellan 7 och 14 år, är efterlysta hos polisen.

  • Perstorps kommun påstår i ett pressmeddelande att de fyra syskonen är efterlysta hos polisen, men enligt flera poliskällor finns det ingen efterlysning och kommunen ska dessutom själva ha avlyst efterlysning på barnen den 5 augusti.
  • Sofia Pehrsson är integrationsutvecklare på Länsstyrelsen i Skåne och har tagit fram riktlinjer för hur myndigheter ska agera när ett ensamkommande barn försvinner. Hon reagerar på uppgiften om att Perstorps kommun bara efter några veckor frånsade sig ansvaret för barnen och i stället hänvisade till polisen och Migrationsverket.
  • Att avsluta ett ärende gör man enligt Sofia Pehrsson oftast inte förrän efter minst tre månader eller efter att man gjort bedömningen att barnen inte är kvar i landet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista