Försvunna barnen

Här är tveksamheter kring kommunens pressmeddelande

1:14 min

Den 8 augusti gick Perstorps kommun ut med ett pressmeddelande angående den fyra ensamkommande syskonen, som försvann i början av juli. Men det finns flera frågetecken kring kommunens version av händelseförloppet.

  • Kommun hävdar bland annat i sitt pressmeddelande att barnen var registrerade som efterlysta den 5 augusti. Peter Martin, efterforskningsansvarig på polisen i region Syd, bekräftar däremot för P4 Kristianstad att efterlysningen av två av barnen avlystes den 5 augusti. Enligt honom är ett tredje barn fortsatt efterlyst och det fjärde barnet har han inte kunnat hitta i polisens efterlysningssystem, varken som efterlyst eller som avlyst.
  • Kommunen skriver också i sitt pressmeddelande att barnen är införda i det så kallade Wilma-registret som de beskriver som polisens register. Men något sådant system har inte polisen, Wilma-registret är ett ärendehanteringssystem under Migrationsverket. (Efter P4 Kristianstads granskning så väljer Perstorps kommun att ändra i sitt pressmeddelande, och slutar hänvisa till Wilma-registret som polisens register.
  • Perstorps kommun utelämnar också att tvångsomhändertagandet av de tre yngsta syskonen aldrig fick en rättslig prövning. Enligt lag ska omedelbara tvångsomhändertaganden underställas en rättslig prövning inom en vecka efter att beslutet fattats, men socialtjänsten i Perstorp skickade inte in beslutet i tid, och därför blev det aldrig bedömt i domstolen.
  • P4 Kristianstad har upprepade gånger sökt ansvariga på Perstorps kommun för en kommentar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista