Självmord

Hela reportaget: Så många tog sitt liv på järnvägarna i södra Sverige

4:25 min

De senaste sju åren dog sammanlagt 153 personer på Trafikverkets järnvägar i södra Sverige. 137 av de här personerna tog sitt eget liv

Det är svårt att förhindra att någon avsiktligt avslutar sitt liv.

  • Självmorden dominerar bland dödsfallen på järnvägarna. Mellan 2012 och 2018 var det 137 personer som tog sitt liv på järnvägarna i södra Sverige, vilket är störst antal bland Trafikverkets sex regioner under motsvarande period.
  • Trafikverket sätter upp staket och övervakningskameror för att förhindra olyckor och självmord. År 2018 var det ingen i den södra regionen som dog i olyckor på järnvägen i den södra regionen. De 18 personer som omkom på järnvägarna i södra Sverige avslutade sitt eget liv.
  • Förra året var det sammanlagt 87 personer som dog i olyckor eller självmord på Trafikverkets järnvägar i Sverige. 78 av dessa tog sig eget liv. Det här innebär att Trafikverket ligger långt ifrån sitt mål om maximalt 55 dödsfall på järnvägen till år 2020.

Här kan du få hjälp

Det finns olika forum att vända sig till om du behöver någon som lyssnar.

Mind – självmordslinjen
Mind – äldrelinjen
Mind – föräldralinjen
Mind – forum

Hjälplinjen genom 1177

Barnens rätt i samhället (BRIS)

Jourhavande kompis (Röda korset)

Jourhavande medmänniska

Ring 112 om situationen är akut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista