Skapar problem på gatorna

Miljöpartiet: Ändra på lagen för elsparkcyklar

2:04 min

Elsparkcyklarna, som nu finns i flera svenska städer, skapar problem på gatorna, och kommuner måste därför få större makt att hantera situationen, det anser Daniel Helldén, miljöpartistiskt trafikborgarråd i Stockholms stad.

  • Elsparkcyklar, som kan hyras tillfälligt med mobiltelefonen, finns i dag i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Helsingborg.
  • Det har varit oklart vilken reglering som galler för fordonen, men både SKL och Polisen har nu kommit fram till att kommunerna inte får utfärda specifika regleringar eller tillståndskrav för elsparkcyklarna eller bolagen bakom dem.
  • Men det bästa vore om just kommunerna, som känner till städernas förutsättningar bäst, får möjlighet att fatta beslut, enligt Daniel Helldén, miljöpartistiskt trafikborgarråd i Stockholms stad.

Till exempel skulle vi vilja ha möjlighet att kräva tillstånd för att ställa ut elsparkcyklar – någon typ av licens för bolagen. Då skulle vi kunna kräva av dem att själva ta hand om felparkerade elsparkcyklar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista