Kultur

Var tredje länsmuseum tvingas dra ner på personal

1:09 min

Mer än var tredje länsmuseum tvingas minska antalet anställda nästa år.

Länsmuseernas ekonomiska förutsättningar är inte längre rimliga. Underfinansieringen har pågått i många år, men nu känns det som att vi är i en återvändsgränd.

  • Mer än var tredje länsmuseum tvingas minska antalet anställda nästa år, däribland Kulturen i Lund, visar en ny undersökning gjord av den nationella branschorganisation Länsmuseernas samarbetsråd.
  • Flera museer uppger exempelvis att de inte längre tillsätter vikarier för tjänstledig personal, att de inte ersätter pensionsavgångar och att tidsbegränsade anställningar inte förlängs. Många museer tvingas även spara in på själva museiverksamheten. I Kristianstad kan Regionmuseet tvingas gallra i samlingarna för att man inte längre klarar av att underhålla dem.
  • Nu skickar Länsmuseernas samarbetsråd ett "sista nödrop" till staten och regionerna, där man uppmanar dem att höja grundfinansieringen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista