Kostat miljoner

Digitala skolplattformar skrotas efter kritik

2:26 min

Flera digitala skolplattformar som används av lärare och föräldrar runt om i landet tvingas nu bytas ut och i flera fall har systemen kostat kommuner hundratals miljoner.

  • De senaste åren har flera kommuner i Sverige gått över till digitala skolplattformar. Meningen är att på ett smidigare sätt hantera och dela information om elevers skolgång med föräldrar. Här finns schema, lärarens veckobrev till vårdnadshavare, betyg och omdömen, bland annat. Men på flera håll har kritik riktats från vårdnadshavare och lärare.
  • De digitala skolplattformarna – som inte sällan kostat miljontals kronor att utveckla och drifta – har visat sig ha säkerhetshål, de är inte användarvänliga och har skapat stora problem för föräldrar, elever och skolpersonal.
  • Flera kommuner, bland annat Göteborg, Kalmar och Umeå har efter kritik den senaste tiden beslutat att skrota de nuvarande systemen man använder och ska i stället gå över till nyupphandlade digitala informationskanaler. Även Kristianstad har gjort det här tidigare.