Självmord

Hela reportaget: Jennie överlevde sina självmordsförsök – nu vill hon att andra får hjälp

6:11 min

Region Skåne har tagit fram en handlingsplan för att minska antalet självmord i Skåne och unga pekas ut som en utsatt grupp. Utbildningsinsatser ska öka medvetenheten om psykisk ohälsa bland elever i årskurs åtta. 23-åriga Jennie Jonsson som gjorde flera självmordsförsök under sin uppväxt tror att skolorna behöver börja ännu tidigare.

Hade någon sagt det till mig i tredje klass att det är dåligt att ha sådana tankar så hade jag kanske gått till mina föräldrar och sagt att jag hade haft dem.

  • Varje år tar omkring 150 personer i Skåne sitt liv. Mellan 2015 och 2016 fördubblades antalet självmord bland unga i åldern 15-24 år.
  • Region Skåne har tagit fram en handlingsplan för hur antalet självmord i Skåne ska minska till år 2022. Som en del av det förebyggande arbetet erbjuder Region Skåne skolorna att ta del av ett utbildningsprogram som göra det lättare för unga att prata om psykisk ohälsa.
  • Jennie Jonsson som idag bor i Malmö var själv i nioårsåldern när hon började få självmordstankar under uppväxten i Älmhult. Hon hade helst sett skolorna började ännu tidigare med att informera om psykisk ohälsa och självmordstankar.