Skoldemonstrationer

Kommunalråd: Bra att man visar missnöje!

2:02 min

I helgen förväntas hundratals föräldrar, lärare och elever demonstrera mot neddragningar inom skolan.
18 skånska skolor uppger i enkät från Sveriges radio att dom under det gångna året fått genomföra besparingar i skolan på grund av underskott.

Demonstrationerna väntas dra hundratals personer i Trelleborg, Lund och Malmö.
Liberalen Sara Wettergren är kommunalråd med ansvar för skolan i Malmö.

– Jag tycker det är bra att man visar missnöje istället för att bara pyra och klaga hemma. Det är viktigt att visa vilka konsekvenser det får. Och det är klart att vi politiker lyssnar på det.

Stoppa nedskärningarna nu, ge skolan förutsättningar att kunna möta alla elevers behov och förbättra arbetsmiljö för elever och anställda. Det är kraven som kommer föras fram under helgens demonstration som kommer ske i hela landet, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder.

I Skåne finns det gott om exempel på neddragningar inom skolan. Lunds kommun har nästa år ett sparbetinget som kommer drabba grund- och förskolan där 114 miljoner ska bort. Det motsvarar cirka 200 lärartjänster. I Sjöbo kommun kom besked i maj i år om att Högstadieverksamheten på Storkskolan i Blentarp läggs ner på grund av besparingar. I Malmö finns ett underskott i stadens budget på nästan 400 miljoner, men kommunalråd Sara Wettergren kan ännu inte säga hur det kommer påverka skolverksamheten.

– Jag kan inte säga något om det, vi sitter i budgetförhandlingar. men jag kämpar ju så klart så mycket jag kan för skolan. Men det är ett krasst läge just nu och en huvuvärk för alla kommuner kring hur man ska få ihop allt detta och i det läget är det ju svårt att helt skona skolnämnderna i kommunernas budgetar.