Kultur

Louise Erixon (SD): "Vi ska inte ta hänsyn till vad enskilda tjänstemän känner för"

2:10 min

I tisdags gav Sölvesborgs före detta kulturchef Sofia Lenninger från Kristianstad sin syn på händelserna som ledde till att hon fick lämna sin tjänst. Nu svarar kommunstyrelsens ordförande.

I tisdagens Dagens Nyheter gick Sölvesborgs före detta kulturchef, Sofia Lenninger, ut i en debattartikel och gav sin syn på händelserna kring att hon fick lämna sin tjänst.

Det är första gången sedan hon avgick i oktober, som hon kommenterar händelserna.

Bland annat skrev hon att politiker gav bilden av att kommunala resurser hade lagts på provocerande samtidskonst och att det var inte sant.

– Jag skriver artikeln utifrån mina erfarenheter, där politiken på ett annat sätt nu har gått ner och styrt verksamheterna som jag inte har varit med om tidigare, säger Sofia Lenninger.

– Kombinationen av att konkret visa att man vill gå in och styra olika programval eller vilket innehåll vi har i biblioteken och sedan samtidigt gå in och bedriva den här vi och dom-retoriken när man beskriver kulturpolitik. För mig är det tydligt att man vill ha en debatt utifrån det perspektivet.

Var går gränsen för var en politiker slutar styra, tycker du?

– Man har haft en tradition där politiken sätter mål och avsätter medel. Verksamheterna går in och arbetar utifrån mål med de ekonomiska ramarna man får.

Kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg, Louise Erixon (SD), svarar skriftligt på artikeln till Kulturnytt.

På frågan hur detaljerat politiker ska styra kulturpolitiken skriver hon:
"Politiken ansvarar för medborgarnas pengar och det är vårt ansvar att fördela dem utifrån deras intressen, inte utifrån vad enskilda tjänstemän känner för".