Vänsterpartiet

Tryck på kvinnlig ersättare i V – de kan ta över

Det finns ett tryck i Vänsterpartiet på att Jonas Sjöstedts efterträdare ska vara en kvinna. Här är några namn som ofta nämns.

Nooshi Dadgostar, vice ordförande, ledamot i socialförsäkringsutskottet
Född 1985 i Ängelholm. Uppvuxen i Göteborg. Hon har studerat juridik vid Stockholms universitet. Nooshi Dadgostar har suttit i riksdagen sedan 2014. Hon har bland annat arbetat med bostadsfrågor. Favorit bland många interna bedömare.

Rossana Dinamarca, före detta riksdagsledamot.
Född 1974 i Santiago i Chile. Hon har studerat journalistik och pedagogik. Mellan 2002 och 2018 satt hon i riksdagen. Rossana Dinamarca har också varit aktiv i kommunpolitiken i Trollhättan mellan 1998 och 2002. Hon har arbetat särskilt med feministiska frågor. Hon ställde inte upp för omval 2018 då hon ansåg sig ha blivit osynliggjord av partiet.

Hanna Gedin, biträdande partisekreterare.
Född 1978 och är från Malmö. Hon är jurist och har en examen i EG-rätt.
Hon har länge arbetat kommunpolitiskt i Malmö. Hon säger sig särskilt brinna för bostadsfrågor, feminism och antirasism.

Linda Westerlund Snecker, rättspolitisk talesperson.
Född 1983 i Bålsta. Hon har studerat statsvetenskap. Linda Snecker har suttit i riksdagen sedan 2014. Hon var ledamot av partistyrelsen mellan 2010 och 2016 och satt i kommunstyrelsen i Norrköpings kommun mellan 2011 och 2014.

Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson.
Född 1963 i Bollnäs. Hon har suttit i riksdagen sedan 2006. Innan dess var hon kommunalråd i Gävle. Hon har bland annat arbetat med frågan om bankdelning. Hon meddelade 2011 att hon ställde upp som kandidat till partiledare, men drog sedan tillbaka sin kandidatur.

Malin Björk, EU-parlamentariker.
Född 1972 i Göteborg. Hon är ledamot i EU-parlamentet sedan 2014 och har i parlamentet bland annat arbetat med ett lagförslag om kvotflyktingsystemet. Hon har i många år arbetat med feministiska frågor på ett internationellt plan. Hon har också arbetat som politisk tjänsteman i Bryssel.