Kommunalråd åtalas i samband med Bo01

MALMÖ. Fem personer åtalas för bokföringsbrott i samband med bomässan Bo01 i Malmö. De åtalade är hela den dåvarande styrelsen och förre vd:n och vice vd:n.
Enligt chefsåklagare Gertrud Holm har brotten begåtts mellan januari och augusti 2000.
De åtalade i styrelsen är: Malmös finanskommunalråd Ilmar Reepalu (s), Boverkets före detta generaldirektör Gösta Blücher, Jönköpings tekniske direktör Lars-Åke Holmkvist. Dessutom åtalas förre vd:n Tommy Hedlund samt förre vice vd:n Carl-Ove Kelgertz. En stor mängd transaktioner i mässbolaget har bokförts felaktigt eller långt i efterhand. Många gånger har underlaget varit bristfälligt, enligt åtalet. Först i slutet av maj 2000 bokfördes att bolaget tagit över tillgångar och skulder på över 80 miljoner kronor från ett annat bolag, Svenska Boprojekt AB. I själva verket skedde övertagandet i januari 2000, enligt åklagaren. Rättelser och transaktioner har dessutom bokförts långt i efterhand, av åtalet att döma. Åklagaren anser att Ilmar Reepalu, Gösta Blücher och Lars-Åke Holmkvist inte sett till att företaget fick en tillfredsställande bokföringsorganisation.Trots att den ekonomiska rapporteringen inte skedde i enlighet med de styrelsebeslut och instruktioner som fanns kontrollerade de tre inte hur organisationen runt bokföringen såg ut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".