Farliga transporter värst för Åhus

ÅHUS. Räddningstjänsten i Kristianstad föreslår en rad åtgärder för att förbättra säkerheten i Åhus hamn. En riskstudie visar att flera stora lager vid hamnen lager kan vara farliga vid till exempel en brand.
Inne i hamnen i Åhus har Vin&Sprit ett lager på ungefär 10.000 kubikmeter etanol, som kan börja brinna vid en olycka. Längre österut i hamnen ligger flera stora företag, bland annat Svenska Lantmännen, som lagrar växtskyddsmedel, och råvaror till konstgödsel. Beijer Petroleum har lager av eldningsolja inte långt från småbåtshamn och turiststråk. Men den största risken är enligt studien inte olja eller farliga ämnen, utan dom många transporterna av farligt gods till och från hamnen, rakt genom centrum, både på väg och järnväg. En trafikolycka, eller tågurspårning, skulle kunna få svåra konsekvenser för Åhusbornas hälsa, hus och miljö. Slutsatsen är att det bästa sättet att öka säkerheten i hamnen är att förbättra trafiken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".