Länsrätten upphäver Region Skånes budget

SKÅNE. Region Skånes budget för i år strider mot lagen, anser länsrätten i Skåne. Och i dag fredag beslutade länsrätten att budgetbeslutet ska upphävas.
Orsaken är att budgeten inte är i balans. I resultatbudgeten för 2002 anges resultatet till minus 690 miljoner kronor.
Region Skåne fattade sitt budgetbeslut den 29-30 oktober förra året. Beslutet överklagades med hänvisning till kommunallagen. Där står uttryckligen att budgeten ska upprättas så att intäkterna överskrider kostnaderna. Region Skåne har anfört att detta inte ska tolkas som ett rättsligt krav på en budget i balans. Balanseringskravet ska ses som en del av målet för en kommuns eller ett landstings ekonomiska förvaltning, enligt regionledningen. Budgeten är en prognos för framtiden. Det mest ansvarsfulla och trovärdiga är att redovisa den mest sannolika prognosen, anser Region Skåne. Region Skånes ekonomidirektör Harald Lindström är förvånad över länsrättens beslut. - Det var mycket oväntat, säger han till TT. Han kommer att föreslå regionstyrelsen att beslutet överklagas till kammarrätten. Han vet inte vad som händer om kammarrätten gör samma tolkning av kommunallagen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".