Akutbilarna ingen förstärkning

SKÅNE. Den stora satsningen på läkarbemannade akutbilar vid akutsjukhusen i Skåne har inte blivit den förstärkning av sjukvården som det var tänkt.
Att en läkare från akuten följer med ut till olycksplatserna ger en bättre vård, både på plats och sedan inne på sjukhuset.

Mellan utryckningarna var det meningen att läkaren skulle hjälpa till på akuten och ta hand om patienterna som väntar. Men det fungerar inte överallt.

Tittade på teve
När Sveriges Radio var på besök på Helsingborgs lasarett satt läkaren i stället och tittade på teve mellan akutuppdragen. Där föreslår man nu att läkarna i akutteamet mellan utryckningarna åker ut till svårt sjuka äldre. Dessa skulle då slippa åka in till sjukhuset.

I Lund har akutteamet funnits hela året. Helsingborg fick sitt tidigare i höstas. Kristianstad har just fått sitt och universitetssjukhuset i Malmö står på tur.

Problem att rekrytera
Budgeten för den nya akutbilen på Centralsjukhuset i Kristianstad har visat sig vara svår att hålla. De tio miljoner kronor som har avsatts till akutteamet verkar inte räcka. Det beror delvis på att det har varit svårare än väntat att rekrytera läkare som vill arbeta i akutbilen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".