Polisman frikänd från ofredande

KRISTIANSTAD. Den polisman som stått åtalad i Kristianstad idag misstänkt för att ha ofredat en misstänkt pyroman som polisen haft spaning på, frikändes av tingsrätten.
Rätten kunde inte bevisa att polismannen haft uppsåt till ofredandet som han var åtalad för.

I eftermiddags friade tingsrätten i Kristiantad polismannen som stått åtalad för ofredande alternativt tjänstefel.
Polismannen var förra hösten chef för en spaningsgrupp som skulle hålla en misstänkt pyroman under uppsikt. Frågan i rätten idag var om poliserna varit för närgångna mot mannen de spanade på.
Polismannens advokat Per-Håkan Skoog hävdade under rättegången att poliserna utfört sitt uppdrag så bra det gick efter omständigheterna. Han är nöjd med frikännadet.

Till tingsrätten idag kom målsägande från Falun där han just nu sitter häktad misstänkt för mordbränder i Sälen och Mora. Han gav sin berättelse om vad som hände i två nätter september förra året då polisen hade honom under spaning. Han hävdade att poliserna varit obehgligt närgångna, retat honom och kört så nära att han vält med sin cykel.

Kristian Augustsson som är chefsåklagare vid riksenheten för polismål hävdade att det är ofredande att följa efter någon så nära och att det gäller även poliser som är på spaningsuppdrag.
Men domaren fann det inte styrkt att polisen haft uppsåt till ofredande och bevisningen för hur handgriplig spaningen varit räckte inte. Därför friades polismannen, som advokaten Per-Håkan Skoog ville. Men var gränsen för hur nära polisen får gå vid spaningar är trots frikännandet inte helt klart enligt honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".