Ska sorteras hemma

Återvinningsstationer försvinner

SKÅNE. Allt fler skånska kommuner går ifrån systemet med återvinningsstationer.
I stället hämtar de alla sorters sopor direkt hemma hos folk.
De flesta kommunerna i nordvästra Skåne har ett system där man kombinerar återvinningsstationer med hämtning vid fastigheten.

Osby och Östra Göinge, som tillsammans har renhållningsbolaget Ögrab, kommer i år att gå över till hämtning vid fastigheten. I Hässleholm håller man just den här veckan på att ta bort de små, obemannade återvinningsstationerna.

Sedan ett tiotal år tillbaka är det producenterna som ansvarar för att förpackningar återvinns. Kommunerna tar hand om allt sådant som inte kan sorteras in som hårdplast, kartong, metall eller i någon av de andra återvinningskategorierna.

Länge fungerade det så att folk själva fick ta med sina sopor till återvinningsstationer och lägga dem i rätt kärl. Men det medförde att många struntade i att sortera soporna överhuvudtaget. Därmed fick också kommunerna mycket restsopor att ta hand om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".