Seglingarna stärkte inte vårt förtroende för politikerna

Seglingstävling fara för demokratin

SKÅNE. Förkvalet till America’s Cup i Malmö i höstas var en fara för demokratin. Det framgick av den sista utvärderingen som presenterads på fredagen.
– Regionalt blev det en extremt negativ publicitet. Och det kan knappast leda till att folk får en positiv inställning till regionalpolitiken, säger utredaren Jesper Falkheimer vid Lunds universitet.

Utvärderingarna efter America’s cup-seglingarna visar att de uppskattades av dem som var där. Men annars innebar de en lång rad missräkningar. Kostnaderna blev högre, de internationella gästerna färre och den turistekonomiska omsättningen lägre än beräknat.

Malmö och Skåne fick heller inte den reklam man hoppats på. Medierna i Skåne var negativa. Internationellt nämndes knappt regionen i artiklarna om seglingarna.

Beräkningar som Sveriges Radio har gjort visar att de 90 miljoner kronor av skattemedel som satsades på investeringar och genomförandet av förkvalet bara gav tre gånger pengarna tillbaka. Det ska jämföras med 20 gånger insatsen för Solheim Cup i golf och 200 gånger pengarna när det gäller EM i bridge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".