Svensken fetare men dansken sjukare

SKÅNE/SJÄLLAND. Svenskarna är fetare och mer stressade än danskarna. Och danskarna uppfattar sig själva som mycket friskare trots att de är sjukare.
Det konstateras i en studie som jämför hälsan hos svenskar och danskar i Öresundsregionen.
Studien visar att danskarna fortfarande röker betydligt mer än skåningarna och att fler danskar har ett skadligt alkoholintag. Men svenskarna är fetare och mer stressade än danskarna, framför allt på jobbet. Särskilt bland studenter, långtidssjukskrivna och arbetslösa svenskar är stressnivån mycket hög. Framför allt så uppfattar danskar sig själva som friskare än vad vi svenskar gör, trots att de egentligen lider av fler långvariga sjukdomar. De tycker sig helt enkelt kunna leva ett bra liv trots kroniska besvär. Vad den här attitydskillnaden beror på vet man inte. Från svensk sida är det socialmedicinska kliniken på universitetsjukhuset MAS i Malmö som har hållit i studien.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".