Gratis kondomer ger färre ungdomar klamydia

HÄSSLEHOLM. Gratis utdelning av kondomer till unga i Skåne ger resultat. Kampanjen är en regional insats med anledning av att antalet könssjukdomar bland unga ökar i Sverige. I Hässleholm ser man nu tydligt en minskning av antalet klamydiafall.
För tre år sedan upptäcktes 74 fall av klamydia i Hässleholm. Nu har siffran halverats. Kerstin Gripström, barnmorska på ungdomsmottagningen i Hässleholm, tror att minskningen hänger ihop med utdelningen av gratis kondomer. Även om kondom är killarnas preventivmedel, så är det lika många tjejer som hämtar kondomer på ungdomsmottagningen i Hässleholm. En av besökarna på ungdomsmottagningen, Jennifer, tror att personalens inställning är viktig för att ungdomar ska våga fråga efter gratis kondomer på ungdomsmottagningen. - Här är det ju det naturligaste i världen att be om kondomer, så det är nog mest man själv som tycker det är lite genant, säger Jennifer. Trots att det kan vara lite pinsamt att be om kondomer anser Jennifer att det är bättre att fråga än att riskera att få någon könssjukdom. - Det är ju ännu mer genant att komma och ha klamydia, för då vet de ju att man inte har skyddat sig, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".