Volvohandlare inför rätta

SKÅNE. På tisdagen startar förhandlingarna i Stockholms tingsrätt mot sju Volvohandlare i Skåne och en i Småland misstänkta för kartellbildning. Enligt Konkurrensverket som stämt handlarna har de kommit överens om vilket pris de ska ta för en bil.

I slutet av år 2002 avslöjade tidningen Dagens Industri innehållet i ett internt e-postbrev mellan Volvohandlarna.

Gemensam prissättning
Mejlet, med rubriken ”Prissättning nya kampanjbilar Volvo”, skickades av en av försäljningscheferna till de sju andra bilhandlarna i Skåne och Småland.
I brevet stod det: ”Hej Kamrater! Hur gör vi med det nya erbjudandet från Volvo skall vi lägga på 3 000 kr på deras priser som vanligt, och vilka nettopriser skall vi köra med vad tycker ni andra?”

”Det var en annonskampanj”
Försäljningschefen som skrev brevet har tidigare sagt till Sveriges Radio att det är ett olyckligt missförstånd och att det bara handlade om en gemensam annonskampanj. I bilhandlarnas yttranden till tingsrätten förnekar alla att de brutit mot konkurrenslagstiftningen.

Konkurrensverket gjorde gryningsräder
Konkurrensverket fick tillstånd att göra oanmälda besök, så kallade gryningsräder hos handlarna och verket menar att man nu har bevis för att det förekommit en olaglig prissamverkan. Konkurrensverket har stämt de åtta bilhandlarna på drygt 71 miljoner kronor i kronor i konkurrensskadeavgift.