Några av Svanbergs reseräkningar godkända

SKÅNE. Den före detta moderate sjukvårdspolitikern i Malmö, Mats Svanberg, har rätt till nästan 16.000 kronor i reseersättning från Region Skåne. Samtidigt underkänns reseräkningar på en ungefär lika stor summa, beslutade regionstyrelsen igår.
I vintras kom det fram att Mats Svanberg i flera år skickat reseräkningar för körning med egen bil, trots att han saknar både bil och körkort. I sin utredning av fallet har arvodeskommittén kommit fram till att Svanberg en period blev körd till sammanträdena av sin sambo i hennes bil. Eftersom bilen hörde till hushållet har han rätt till ersättning för den tiden. Men de räkningar som gäller tiden efter det att samboförhållandet upphört kan inte godkännas, enligt kommittén. ''Inte ens med en generös tolkning av gällande regelverk kan Svanberg anses berättigad till ersättning'', står det i beslutet. Sedan historien med reseräkningarna blivit känd har Svanberg lämnat sina politiska uppdrag i regionen och moderaterna har strukit honom från alla listor inför höstens val. I början av maj nekades han ansvarsfrihet av regionfullmäktige. Det pågår också en brottsutredning mot honom och onsdagens beslut i regionstyrelsen skickas därför över till polis och åklagare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".