Miljöchef kritiserar lagen efter tunneldom igår

BÅSTAD. Bo Wendt, miljöchefen i Båstad kommun, ifrågasätter vattenlagen efter att tre tidigare chefer vid Banverket frikändes igår vid rättegången om tunnelbygget genom Hallandsåsen.

De tre Banverkscheferna har stått åtalade för att ha tömt Hallandsåsen på grundvatten i samband med tunnelbygget. Tingsrätten kom igår fram till att den vattendom som cheferna brutit mot inte är juridiskt bindande utan frivillig. Det innebär i sin tur att den nya vattendom Banverket sökt för att bygga tunnlarna färdiga också blir frivillig. Och Båstads kommuns miljöchef Bo Wendt tycker därför att lagstiftningen måste ändras. - Gårdagens dom får konsekvenser också för den nya vattendomen som Banverket har sökt när de nu vill fortsätta med tunnelbygget. I framtiden vill man släppa ut tre gånger så mycket vatten och den vattendomen blir inte heller straffrättsligt bindande, säger han. Bo Wendt tycker det är fel att det inte gjorts några ändringar i lagstiftningen efter att man upptäckte att det finns luckor i lagen. - När man kände de här vindarna förra året så borde man ju från miljöbalksutredningen och departementet snabbt sett till att täta de här luckorna i lagstiftningen, men det har man ju inte gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista