Staffan Gedenryd, äppelodlare i Österslöv

Äppelodlare nobbar kemisk hållbarhet

KRISTIANSTAD. En ny kemisk metod som gör att äpplen får en extremt lång hållbarhet vinner mark runt om i världen.
Men metoden kommer inte att användas på svenska äpplen.
– Vi vet alldeles för lite för att vi skulle våga använda den, säger Staffan Gedenryd, äppelodlare i Österslöv utanför Kristianstad.

Smartfresh heter metoden som har sitt ursprung i den amerikanska blomindustrin. 

För att få en lång hållbarhet på de skördade äpplena tillsätter man en kemikalie som reglerar fruktens naturliga etylengas, den gas som får frukten att mogna. Det gör att äpplena efter så lång tid som ett år kan se ut som om de är nyskördade. 

Metoden godkändes av EU förra året och vinner nu mark runt om i världen, bland annat i Danmark. Men de svenska äppelodlarna har valt att inte använda den.
– Vi har som policy att inte använda några preparat efter skörd, säger Sten Olsson som är ordförande för Äppelriket på Österlen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".