Fylla och sömnbrist bakom olycka

SVEDALA. Chauffören var full och led av brist på sömn.
Det konstaterar Statens haverikommission som på onsdagen kom med sin rapport om olyckan på E65 utanför Svedala för ett och ett halvt år sedan då en full lastbilschaufför orsakade fem människors död.

Kommissionen rekommender nu bland annat att polisen gör fler alkoholkontroller och Vägverket tar fram en samlad långsiktig strategi för samhällets arbete med alkohol och trafikfrågor.

I oktober 2004 kolliderade en ungersk lastbil med påhängsvagn med två personbilar på väg 65 mot Ystad. Lastbilen körde åt fel håll på den östgående körbanan på motorvägen.

Enligt polisen kontroll drygt en timme efter olyckan hade lastbilschauffören minst 1,82 promille alkohol i blodet. Dessutom led han av brist på sömn.

Haverikommissionen vill också att Vägverket verkar för att alkohol inte serveras kostnadsfritt på bilfärjor. I väntan på färjan i Sassnitz drack chauffören några extra starka öl. Ombord på färjan åt han middag, som ingick i färdbiljetten. Till middaggen serverades det fri starköl ur tappkran. Föraren drack enligt egen uppgift en stor mängd öl under middagen.

Dessutom bör vägverket och Arbetsmiljöverket på europeisk nivå verka för att körtidsreglerna anpassas till människans förutsättningar och begränsningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista