Polisen i radioskugga

SKÅNE. Polisens radiokommunikation fungerar dåligt på vissa håll i Skåne. Enligt polisens huvudskyddsombud kan det innebära fara för polispatrullerna ute på fältet.
I rapporten "Radioskugga" från Polisförbundet berättar huvudskyddsombuden runt om i landet om bristfälliga kommunikationssystem. Problemet uppmärksammades i samband med EU-toppmötet men kan också vara en säkerhetsrisk i polisens vardagsarbete. - Större delen av Skåne har dåliga förbindelser, säger Olle Svärdh som är huvudskyddsombud vid polisen i mellersta Skåne. Egentligen är det bara Malmö och Lund som har tillgång till det lite mer avancerade systemet. Polisen råkar helt enkelt ut för radioskugga då och då - och förbindelsen med befäl och kommunikationscentraler bryts. - Och då kan vi inte begära förstärkning vid behov. Och det är ju något som drabbar inte bara oss utan också allmänheten, säger Olle Svärdh.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".