Bönderna lär sig minska kväveutsläppen

SKÅNE. Algblomningen i skånska kustvatten fruktas bli särskilt allvarlig i år. Kväveutsläpp från åkrarna är en stor bov i sammanhanget.
Projekt Greppa Näringen vill få ett slut på övergödningen.
- Vi tipsar och utbildar bönder om hur kväveutsläppen kan minskas. Till exempel upplyser vi om fånggrödor, som planteras bland spannmålen och som tar upp kvävet, säger Stina Olofsson vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. Hon leder projektet för Jordbruksverkets räkning. Greppa Näringen är den hittills största satsning som har gjorts för att minska näringsläckage från jordbruket och är ett samarbete mellan länsstyrelserna, Jordbruksverket, LRF och ett stort antal företag i lantbruksbranschen. Grundstenen i projektet är att rådgivare ska besöka enskilda bönder under flera års tid. - Vi måste vara rädda om känsliga hav som Östersjön och jobba hårt för att nå målet att utsläppen av kväve i havet ska minska med trettio procent till 2010, säger Olofsson. Den stora övergödning som jordbruket bidrar till har länge setts som ett stort miljöhot. Särskilt allvarligt ser experter på vinterns och vårens stora översvämningar i Skåne som fört ut mängder av kväve i kustvattnen. Vid en eventuell värmebölja kan giftalger börja blomma explosionsartat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".