Varmt väder får alger att växa

ÖSTERSJÖN. Det väntade varma vädret den närmaste tiden kan få de giftiga blågröna algerna att växa till i Östersjön. Störst är risken i söder, där fosforhalten i vattnet är högre än normalt.

Jämfört med 2005, då blomningen av blågröna alger, eller cyanobakterier, blev mycket kraftig väntas blomningen i stora delar av Östersjön i år bli måttlig.
Men i södra Östersjön, där det är högre fosforhalter än vanligt så här års, kan det även i år finnas risk för kraftiga blomningar, enligt en rapport från Informationscentralen för egentliga Östersjön.

Enligt rapporten kan helgens högtrycksbetonade väder med svaga vindar gynna tillväxten.

Det finns både giftiga och ogiftiga cyanobakterier, men de går inte att skilja åt.
Rekommendationen är därför att undvika bad på platser med alger som täcker ytan, eller där vattnet är kraftigt grumlat av fina algpartiklar med gulvit, blågrön eller brungul färg.
För hundar och andra djur kan vattnet var livsfarligt. Människor som badar bland giftalger kan drabbas av magont och utslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".