Kan komma till Skåne

Algblomning på gång runt Skåne

SKÅNE. Det kan komma mycket blågröna alger längs med Skånes kust i sommar.
Än så länge har algerna inte bildat några ansamlingar på ytan, men blomningen kan komma igång när som helst, enligt prognoserna.

- När de börjar bli tillräckligt många så att dom behöver trängas om ljuset så stiger en del till ytan, säger Helene Höglander på Informationscentralen för Egentliga Östersjön.

Hur ser prognosen ut för Skåne för sommaren?

- I just Skåne och södra delen av Östersjön finns förhöjda halter av fosfor och det är ett av de viktigaste näringsämnena för cyanobakterierna, de blågröna algerna. Och finns det gott om det och det är soligt och varmt så finns det stora risker för att det blir stora blomningar också.

Förra året var inte blomningarna så stora längs Skånes kuster, trots att de vädermässiga förhållandena var nästan precis likadana som i år.

- Vi vet inte varför det inte blev så stora blomingar där, men cyanobakterierna trivs inte så bra i salt vatten, så det kan hända att vattnet var lite saltare förra året, säger Helene Höglander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".