76-åringens hus i Bjärnum. Foto: Malin Nilsson SR Kristianstad

Polisen sköt gärningsman vid skottdrama

BJÄRNUM. En uppretad man förskansade sig under fredagskvällen i sitt hus i Bjärnum och sköt skarpt mot polisen. Varje gång polisen försökte få kontakt med mannen, som är 76 år, besvarade han genom att skjuta. Vid sjutiden på lördagsmorgonen använde polisen gas och gick in i huset. Vid stormningen sköt polisen mot mannen och han skottskadades i magen.

En stor styrka med ett 30-tal ordningspoliser, förhandlare och piketstyrka larmades till Bjärnum under fredagskvällen. Grannarna hade då larmat att mannen var ute i trädgården och sköt. 
- Redan när de första poliserna kom till platsen upplevde de att mannen sköt mot dem, Ewa-Gun Westford informatör vid Skånepolisen.
Förhandlingarna misslyckades
Polisen försökte vid upprepade tillfällen att kontakta mannen via högtalare men varje gång sköt han mot dem.
- Polisen blev beskjutna var tionde minut och vi lyckades inte få honom att självmant ge upp, berättar Ewa-Gun Westford.
Polisen stormade huset
Vid sjutiden gick polisen in i huset.
- Med tårgas försökte vi få mannen att ge upp. Han hade gömt sig i ett vindsutrymme och blev inte tillräckligt påverkad av gasen, säger Ewa-Gun Westford. När han greps upptäcktes att mannen var skadad.
- Han är skjuten i buken och vi vet att det är polisen som skadat hon, säger Ewa-Gun Westford.

Förd till sjukhus
76-åringen fördes till sjukhuset i Kristianstad och det är oklart hur allvarligt skadad mannen är. Han opererades under förmiddagen.
- Vi kunde prata med honom när han fördes iväg, säger Ewa-Gun Westford.
Bjärnum i chock
Dagen efter var Bjärnumsborna chockade över det som hade hänt. På villagatan inne i samhället samlades nyfikna Bjärnumsbor och ett stort medieuppbåd. Magdalena Nilsson bor i grannhuset:
- Jag gömde mig i trappan och skrek varje gång han sköt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".