Oviss framtid för fyrklövern

KRISTIANSTAD. Frågan om vilka partier som kan tänka sig att samarbeta efter höstens val påverkar mycket av debatten i Kristianstad. För efter att kristdemokraterna gick samman med socialdemokraterna för drygt tre år sedan har svekdebatten gått varm.

Men kristdemokraten Mikael Anefur tycker att det är ansvarstagande att samarbeta över politiska blockgränser.

- I liknanade situiation skulle vi gjort samma sak igen, säger han, men egentligen vill vi ju ha en stark borgerlig majoritet.

Folkpartisten Barbro Kärrstrand säger att hon har svårt att lita på kristdemokraterna. Dessutom skiljer sig partierna åt i frågan om ett logistikcentrum i Karpalund norr om Kristianstad. Kristdemokraterna har drivit den frågan hårt, folkpartiet lovar att riva upp projektet vid en valvinst. Dessutom ställer Barbro Kärrstrand tre krav på sina samarbetspartier.

- Det ska vara ett allmänborgerligt parti som är fritt från direkt främlingsfientliga inslag och man ska kunna lita på partiet fullt ut, säger Barbro Kärrstrand.  

Socialdemokraten Heléne Fritzon skulle kunna tänka sig att samarbeta med kristdemokraterna igen.

- Vi är väldigt nöjda med samarbetet under den gångna mandatperioden och har stora förhoppningar på att få utveckla det, säger hon.