Tre lantbrukare anmälda till åklagare

SKÅNE. Tre lantbrukare i Skåne har nu anmälts till åklagarmyndigheten i Malmö misstänkta för att de trotsat Länsstyrelsens bevattningsförbud.

På grund av de låga vattennivåerna är det för närvarande förbjudet att ta vatten från till exempel skånska åar om man inte har särskilt beslut från Miljödomstolen. Länsstyrelsen är skyldig att lämna vidare de fall sett ellr fått in om det finns misstanke om brott.

Mats Åkesson vattenhandläggare på länsstyrelsen i Skåne.

- Det gäller tre stycken uttag för bevattning från Vramsån och såvitt vi vet finns inga tillstånd för de här vattenuttagen. Och de har skett samtidigt som det varit väldigt låga nivåer i Vramsån.

Länsstyrelsen arbetar just nu med ett 60-tal ärenden där antingen lantbrukare eller till exempel idrottsanläggningar misstänks ha bevattnat på ett otillåtet sätt. Och vissa av dessa kommer också hamna hos åklagare enligt vattenhandläggare Mats Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".