Trafikseparering i Bornholmsgattet

SIMRISHAMN. För att minska riskerna för fartygsolyckor i Östersjön har man nu infört ett trafiksepareringssystem i Bornholmsgattet.
Sjöfarten i Östersjön har ökat mycket kraftigt sedan början av 1990-talet och det har också ökat risken för olyckor till sjöss.

Trafiksepareringssystem finns sedan tidigare på ett flertal ställen utanför de svenska kusterna, i Skåne bland annat utanför Helsingborg och Falsterbo.

Systemet bygger på att man skiljer norrgående och södergående fartygstrafik åt och när de måste korsa varandra uppmärksammas de på risken för korsande trafik.

Bengt Fernlund, regionchef på Kustbevakningen i södra Sverige, tycker att det behövs fler trafiksepareringssystem i Sverige och han tror att det är på gång.

- På sikt kommer det att bli ett trafikseparerings-system genom Östersjön som blir som en motorväg för sjöfart. Det är inte bara trafiken som ökar utan också antalet större fartyg, som har svårt att manövrera om det skulle komma en närsituation, säger Bengt Fernlund. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".