Halva Borrby skola kan rivas

SIMRISHAMN. Halva Borrby skola riskerar att rivas när Simrishamn kommun minskar på sina skollokaler. Rivningen finns nämligen med i båda de två förslag som barn- och utbildningsförvaltningen lagt fram till politikerna.

Efter en omfattande remissrunda med rad olika idéskisser har man nu landat på två olika förslag på hur skollokalerna ska användas i framtidens Simrishamn.
Och liksom på de flesta andra håll är det en framtid med färre barn det närmaste decenniet.

I det ena förslaget får Kivik en F-9 skola och Jonebergsskolan i Simrishamn läggs ner. Eventuellt kan en del av skolan komma att användas till Kulturpedagogiskt centrum.

I det andra förslaget behålls åtminstone idrottshallen vid Jonebergsskolan och Piratenskolan i Kivik förblir en F5-skola.
På en rad håll i kommunen flyttar dagis och annan verksamhet in i skolorna och de lokaler som blir över lämnas till tekniska kontoret för försäljning eller uthyrning. Utom i ett fall.

För Borrby skolas del föreslår barn- och utbildningsförvaltningen att 2000 av skolans cirka 4000 kvadratmetrar helt enkelt rivs.

I värsta fall kan det bli så, säger barn- och utbildningschefen Göran Nydahl. Han säger vidare att Borrby är den skola som är äldst och i sämst skick och genom att minska ytorna hoppas man kunna rusta upp resten till modern skolstandard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".