Anna-Lena Lodenius.

Viktigt att markera mot nazister

KRISTIANSTAD. Det är mycket viktigt att både politiker och väljare markerar sin uppfattning om nazisternas ideologi. Det säger journalisten och författaren Anna-Lena Lodenius efter helgens händelser i Kristianstad där en stor polisstyrka fick hålla isär nazistiska Nationalsocialistisk front och motdemonstranter.

Anna-Lena Lodenius är bland annat medförfattare till boken Extremhögern.

Men hon har också intresserat sig för aktivister på vänsterkanten - hennes senaste bok Gatans parlament handlar om den autonoma anarkistiska vänstern.

Samtidigt som hon tycker det är viktigt att politikerna markerar så är också medveten om att det finns en viss risk med publicitet.

- Publicitet ger ett visst mått av reklam, men står nazisterna och syns på stan är det kanske ändå en uppgift för medierna att berätta vad det är och vad det står för, säger hon.

Lodenius tror inte att ett parti som NSF kan skaffa sig makt genom röster i helgens val. Utan makten de utövar kan visa sig på annat sätt.

- Att de blir så pass stora att människor blir oroliga eller inte vågar uttala sig i till exempel flyktingfrågor är olyckligt, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".